joi, 7 noiembrie 2013

Tort de ciocolata



Cam demult n-am mai facut ceva cu ciocolata, cu multa ciocolata. :D Dar am profitat de o aniversare si de dragostea aniversatului pentru ciocolata si am facut un tort de ciocolata.  Prea multe nu am va spune despre acest tort, decat ca de data asta am folosit corect “de ciocolata” si nu “cu ciocolata” :) )), iar laudele ce mi le-am primit m-au facut sa ma umflu-n pene. :) )
Tort de ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 1 lingura zahar pudra aromat cu vanilie
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • 2 linguri ciocolata amaruie rasa
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru crema:
  • 400 g ciocolata amaruie
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 300 g unt
  • 2 linguri cacao

Mod de preparare tort de ciocolata:

Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma devine densa si consistenta. Galbenusurile se mixeaza cu cele 3 linguri cu ulei si se adauga in spuma de albus amestecand usor. La sfarsit incorporam faina amestecata cu cacao, praful de copt si ciocolata rasa. Amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Turnam compozitia in tava mare de aragaz tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor la foc mediu pentru cca 30 de minute, pana blatul va deveni ferm la atingere. Cand este gata se scoate cu tot cu hartie pe un gratar si se lasa la racit.
Crema:
Ciocolata rupta bucatele bucatele se pune intr-un vas impreuna cu smantana pentru frisca, apoi la foc mic pana smantana da in clocot si ciocolata se topeste. Dam deoparte si adaugam untul.  Amestecam pana compozitia se omogenizeaza, lasam sa se racoreasca si dam la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte. Crema se va intari dar va curge.
Punem cacaoa peste crema de ciocolata, mixam la viteza mica pana se incorporeaza, apoi la viteza mare pana crema devine ferma si pufoasa.
Peste blatul racit punem aproximativ 2/3 din crema, restul pastram pentru ornat. Taiem apoi blatul in 4 fasii egale ca marime.
Nu am poze din timpul prepararii, dar procedeul este acelasi ca la tortul spirala cu ciocolata alba. :)
Luam o fasie si o rulam, apoi o punem pe platoul in care vom asambla tortul. Celelate fasii le punem in continuarea primei fasii rulate, formand astfel o spirala mai mare. Finisam si ornam cu restul de crema.
Tort de ciocolata
Si o felie pozata repede, repede… :) )
sectiune tort de ciocolata
Tags: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu