Prajitura cu miere si crema de gris
la data de: 02/11/2013
Tags: crema de gris, crema de lapte, crema de vanilie, foi cu miere, gris cu lapte, prajitura cu foi,prajituri de casa
Si cu prajitura asta cred ca mi-am pus capac singura ) Imi vor spune toti prietenii ca mi s-a dus pe rapa faima de “spaima ciocolatei” ) No bine dragilor, is bune prajiturile cu ciocolata, dar sa stiti ca nici prajitura cu miere si crema de gris nu e de lepadat… Drept e ca am avut si ajutoare la mancat, dar pana a doua zi gata a fost!
Ingrediente
- Pentru foi:
- 2 oua
- 100 g zahar
- 2 linguri miere
- 25 g unt
- 1 lingurita bicarbonat
- ~300 g faina
- Pentru crema de gris:
- 800 ml lapte
- 100 g gris
- 100 g zahar
- 2 linguri zahar pudra cu lamaie
- 50 g unt
- 200 ml smantana pentru frisca
- 2 plicuri zahar vanilat
Mod de preparare Prajitura cu miere si crema de gris:
Foi:
Ouale se mixeaza cu zaharul, pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga untul si mierea. Se pune vasul la baine-marie. Se amesteca pana zaharul din compozitie s-a topit si crema se incalzeste. Se adauga bicarbonatul, se amesteca bine si se mai tine putin pe baia de abur, pana compozitia devine spumoasa si creste in volum.
Se pune faina intr-un vas, se toarna deasupra crema de oua si se omogenizeaza. Se framanta si se adauga faina daca mai este necesar, cat sa iasa un aluat ca o plastilina.
Aluatul se imparte in 5, apoi se intinde in foaie cat mai subtire, direct pe fundul tavii (20/30 cm) presarata cu faina. Se inteapa din loc in loc cu furculita. Foile se coc la foc mediu spre mare cat sa devina foaia aurie, in jur de 10 minute.
- Aluatul se pastreaza la cald, caci are tentinta de a se intari.
- Atentie, foile se ard foarte usor.
- Foile sunt moi si destul de fragile, dar dupa ce se racesc, devin crocante.
Crema cu gris:
Punem laptele intr-o cratita, amestecam cu zahar (cel normal si cel aromat cu lamaie) si punem la fiert. Cand incepe sa dea in clocot se adauga grisul in ploaie si se amesteca incontinuu, sa nu se formeze cocoloase. Compozitia se fierbe pana se ingroasa ca o budinca. Dam deoparte si lasam la racit.
Smantana pentru frisca o mixam pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul vanilat si mixam in continuare pana devine pufoasa.
In budinca de gris racita incorporam untul moale ce l-am lasat la temperatura camerei. Inainte de a pune untul mixam un pic budinca pentru o mai buna omogenizare. Dam mixerul deoparte si incorporam apoi frisca batuta, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Impartim crema in 4 parti aproximativ egale.
In tava tapetata cu folie alimentara punem o foaie de prajitura, o parte de crema si continuam astfel cu toate celelalte foi. Invelim bine in folie si dam prajitura la frigider pentru cateva ore, dar a doua zi este perfecta.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu